Publikohet harta më e detajuar e universit me 7.5 milionë galaktika

Një hartë tredimensionale e universit, më e detajuara deri më tani, është publikuar falë instrumentit spektroskopik “Dark Energy”.

Harta tregon vendndodhjen e 7.5 milionë galaktikave.

Harta u publikua më 13 janar nga Laboratori Kombëtar Lawrence Berkeley i Kalifornisë, i cili po udhëheq kërkimin e universit. Krijimi i kësaj harte është rezultat i shtatë muajve të parë të hulumtimit, gjatë të cilëve është përdorur instrumenti i përmendur.

Galaktikat janë të dukshme, secila prej të cilave përbëhet nga 100 miliardë deri në miliarda yje. Harta pasqyron pamjen nga planeti Tokë drejt yjësisë së Virgjëreshës, duke iu afruar ngadalë konstelacionit Volar.

Astrofizikani i laboratorit të përmendur Julien Guy theksoi se është e mundur të shihet, siç tha ai, gjurmët e universit të hershëm dhe historia e zgjerimit të tij. Ky është vetëm fillimi i punës së këtij laboratori, i cili do të publikojë çdo muaj të dhëna për miliona galaktika të reja.

Kur të përfundojë kërkimi, që duhet të ndodhë në vitin 2026, harta duhet të përmbajë 35 milionë galaktika. Kjo do t’u sigurojë astronomëve një mori të dhënash të rëndësishme për kërkime të mëtejshme.

Gjetjet do të kontribuojnë në kuptimin e energjisë së errët misterioze që besohet se përbën 70 për qind të universit dhe është shkaku i zgjerimit të universit.