Pilula eksperimentale anti-covid 89% efikase

Pfizer njoftoi se pilula e tij eksperimentale për trajtimin e Covid-it e uli me 89% rrezikun e shtrimit në spital apo të vdekjes.

Rezultatet e testit klinik  treguan  se shumë shpejt, njerëzit mund të kenë dhe një ilac në dispozicion për t`u mbrojtur nga sëmundja ose vdekja me 89% te të rriturit. Ilaçi “Paxlovid” këshillohet për përdorim të menjëhershëm pas shfaqjes së simptomave të para te njerëzit që kanë rrezik të lartë ta kalojnë rëndë sëmundjen.

Kjo pilulë vjen një ditë pasi rregullatori i barnave në Mbretërinë e Bashkuar miratoi një trajtim të ngjashëm nga kompani “Merck Sharp dhe Dohme” (MSD).Anglia, vendi i parë në botë që miraton ilaçin kundër Covid-19

Pfizer tha se planifikon të paraqesë rezultatet e provës së përkohshme për pilulën e saj tek rregullatori amerikan i ilaçeve, FDA, si pjesë e aplikacionit për përdorim urgjent që filloi muajin e kaluar.