BE 90 milionë euro ndihmë për Shqipërinë

Komisioneri evropian për Zgjerimin, Oliver Varhelyi ka njoftuar në Twitter lajmin se janë disbursuar 90 milionë euro ndihmë makro financiare për Shqipërinë.

Në deklaratën e tyre, Komisioni Evropian njofton se, në emër të BE-së, ka disbursuar sot 90 milionë euro Asistencë Makro-Financiare (MPJ) për Shqipërinë.

Ky disbursim është kësti i dytë dhe i fundit i një programi mbështetjeje prej 180 milionë eurosh për Shqipërinë, i cili është pjesë e paketës së MPJ-së prej 3 miliardë eurosh për dhjetë partnerë të zgjerimit dhe fqinjësisë që synon t’i ndihmojë ata të kufizojnë pasojat ekonomike të pandemisë COVID-19.

Programi është një demonstrim konkret i solidaritetit të BE-së me partnerët e saj për të ndihmuar në përgjigjen ndaj ndikimit ekonomik të pandemisë COVID-19, thuhet në deklaratë.
Paolo Gentiloni, Komisioneri për Ekonominë, tha: “Jam shumë i kënaqur që shoh këto fonde të rrjedhin sot në Shqipëri. Kjo disbursim është një demonstrim i solidaritetit të BE-së me popullin shqiptar, por edhe i angazhimit të Shqipërisë për të përmbushur axhendën e rëndësishme të reformave të rënë dakord me Komisionin Evropian.

Disbursimi i parë prej 90 milionë eurosh për Shqipërinë në kuadër të këtij programi të MPJ-së u bë në mars 2021.

Postimi në Twitter i Varhelyi:

Lajm i rëndësishëm për Shqipërinë! BE disbursoi sot 90 milionë euro ndihmë makro-financiare, kësti i dytë dhe i fundit prej 180 milionë euro programi mbështetës për Shqipërinë, me qëllim që të ndihmojë në kufizimin e pasojave ekonomike të pandemisë COVID-19.
Shqipëria ka përmbushur kushtet e politikës së rënë dakord me BE-në për lirimin e këtij disbursimi të dytë dhe të fundit prej 90 milionë eurosh në kuadër të programit të MPJ-së COVID-19. Këto përfshijnë masa të rëndësishme për të forcuar financat publike dhe qëndrueshmërinë e sektorit financiar, për të përmirësuar qeverisjen dhe për të luftuar korrupsionin dhe për të rritur mbrojtjen sociale.