Prej dy vitesh në luftë me COVID/ Numri i vdekjeve në botë arrin në 5 milionë

Numri i vdekjeve nga COVID-19 arriti në 5 milionë në gjithë botën, në më pak se dy vjet në një krizë që jo vetëm që ka shkatërruar vendet e varfra, por edhe të pasurit.

Së bashku, Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, Britania dhe Brazili, të gjitha vendet me të ardhura të mesme ose të larta përbëjnë një të tetën e popullsisë së botës, por gati gjysmën e të gjitha vdekjeve të raportuara. Vetëm SHBA-ja ka regjistruar mbi 745.000 jetë të humbura, më shumë se çdo vend tjetër.

“Ky është një moment përcaktues në jetën tonë,” tha  Albert Ko, një specialist i sëmundjeve infektive në Shkollën e Shëndetit Publik të Yale. “Çfarë duhet të bëjmë për të mbrojtur veten që të mos arrijmë në 5 milionë të tjerë?”

Numri i viktimave, sipas Universitetit Johns Hopkins, është pothuajse i barabartë me popullsinë e Los Anxhelosit dhe San Franciskos së bashku.

Ai rivalizon numrin e njerëzve të vrarë në betejat midis kombeve që nga viti 1950, sipas vlerësimeve nga Instituti i Kërkimeve të Paqes në Oslo.

Globalisht, COVID-19 është tani shkaku i tretë kryesor i vdekjeve, pas sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.