“Përmbyti Evropën me kokainë”/ Shkatërrohet karteli i drogës në Ballkan, nën akuzë 61 shtetas

Agjencitë për zbatimin e ligjit nga tetë vende evropiane kanë shkatërruar një kartel të drogës nga Ballkani, duke akuzuar 61 persona.

Gjatë operacionit janë konfiskuar më shumë se 2.6 ton kokainë.

Agjencia evropiane e policisë, Europol, tha më 27 shtator se ky kartel kishte “përmbytur Evropën me kokainë”.

Transporti i drogës për në Evropë bëhej nga Amerika e Jugut përmes Spanjës.

Në këtë operacion ndërkombëtarë u angazhuan agjencitë e sigurisë nga Serbia, Bosnje dhe Hercegovina, Sllovenia, Kroacia, Spanja, Gjermania, Shtetet e Bashkuara dhe Kolumbia.

“Kjo organizatë kriminale përbëhej kryesisht nga kriminelë serbë, kroatë, malazezë dhe sllovenë si dhe kishte një rrjet të shtrirë në disa vende”, tha Europol.

Gjatë disa muajve, agjencitë e policisë mblodhën informacione duke bërë që autoritetet spanjolle në muajin mars të bastisnin disa qytete dhe të arrestonin 13 individë, përfshirë një oficer policie që punonin me kartelin. Atëherë ata po përgatiteshin për të pranuar një dërgesë droge nga Amerika e Jugut, raporton Radio Evropa e Lirë.

Operacioni kishte vazhduar edhe në muajin maj, kur 48 pjesëtarë të grupit kriminal ishin akuzuar në Slloveni. Ata akuzoheshin për shpërndarje të kokainës dhe marihuanës në të gjithë Evropën. Dhjetë nga të dyshuarit janë nën arrest.

Gjatë aksionit për shkatërrimin e kësaj bande kriminale janë sekuestruar 2.6 tonë kokainë dhe 324 kilogramë marihuanë, si dhe makina luksoze dhe gati 700.000 dollarë në para të gatshme.