Lajçak: Kosova ka bërë përparim, por do të bënte më shumë nëse do të arrinte marrëveshje me Serbinë

Emisari i posaçëm i BE-së për Dialogun Beograd-Prishtinë dhe çështje të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor, Miroslav Lajçak, vizitoi Kosovën prej 15 deri më 17 shtator 2021.

Gjatë vizitës së tij në Kosovë nga 15 deri më 17 shtator 2021, Emisari i posaçëm i BE-së për Dialogun Beograd-Prishtinë dhe çështje të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor, Miroslav Lajçak, vazhdoi diskutimet e tij rreth hapave të ardhshëm në Dialogun e lehtësuar nga BE-ja.

Z. Lajčák mbajti takime thelbësore me dy bashkëbiseduesit e tij kryesorë në Kosovë, Kryeministrin Albin Kurti dhe Zëvendëskryeministrin e Parë dhe Kryenegociatorin Besnik Bislimi. Në diskutimet e tyre, ata analizuan procesin e Dialogut deri më tani dhe diskutuan hapat e ardhshëm, përfshirë nivelin e ardhshëm të nivelit të lartë, si dhe takimin e ardhshëm të Kryenegociatorëve.

Gjatë qëndrimit të tij në Prishtinë, Emisari i posaçëm i BE-së, gjithashtu u takua me Presidenten Vjosa Osmani, Kryetarin e Kuvendit Glauk Konjufca, udhëheqësit e grupeve parlamentare, si dhe udhëheqësit e partive politike, përfshirë PDK -në, LDK -në, AAK -në dhe Listën Serbe. Në takimet e tij, ai theksoi rolin e rëndësishëm të parlamentit dhe opozitës në mbështetjen e qeverisë në Dialogun e lehtësuar nga BE-ja.

“Kosova ka bërë përparim të madh në shumë fusha dhe shumë nga kjo mund t’i atribuohet drejtpërdrejt Dialogut, por vetëm paramendoni përfitimet
shtesë që Kosova mund t’i ketë për qytetarët e saj duke arritur një marrëveshje përfundimtare të normalizimit gjithëpërfshirëse me Serbinë”, theksoi Emisari i posaçëm i BE-së, Lajçak.

Gjatë vizitës së tij, ai gjithashtu shkëmbeu mendime me përfaqësuesit e komunitetit të biznesit në Kosovë dhe diskutoi me studentët për përfitimet e normalizimit të plotë të marrëdhënieve me Serbinë.